top of page

INFO FRANKRIJK

VEEL INFORMATIE OVER FRANKRIJK VINDT U OP DE VOLGENDE WEBSITE:

 

http://www.kaart-frankrijk.nl/

Kaart tolwegen Frankrijk

 FRANKRIJK

Le Palais des Papes in Avignon - Frankrijk

UNESCO:

Uit de 14de eeuw, het paleis van de pausen in Avignon # erfopvolging van 11 pausen.

 

Lees meer op: 

http://int.rendezvousenfrance.com/en/discover/avignon

http://int.rendezvousenfrance.com/fr/a-decouvrir/avignon-coeur-provence

ROCAMADUR (ligging op de kaart linksboven Millau)

Rocamadour
Kanton GRAMAT
Regio Midi-Pyrénées
DepartementLot
 
Coördinaten    44° 48′ NB        1° 37′ OL
 
Rocamadour of Roc-Amadour is een stad in Frankrijk, in het Centraal Massief, departement Lot. De stad is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk.
De stad is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad (of een lift voor de mindervaliden) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco's en een kerk. Via een trap, waarin vele fossielen van mariene herkomst zichtbaar zijn, komt men onderaan de berg. Daar ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.
 
Geschiedenis
De naam van deze heilige plaats is van het Occitaanse 'roc amator'; de rots van Amadour. Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door Sint-Amadour als woonplaats.
Sint-Amadour leidde een kluizenaarsbestaan en wordt in een legende geïdentificeerd met Zacheüs, een leerling van Jezus. Hij is ook de man van Sinte-Veronica, met wie hij samen vanuit het Heilige Land hier naartoe vluchtte.
In de 12e eeuw werd het lichaam van Sint-Amadour nog geheel intact aangetroffen in een tombe in de bergwand. Het lichaam werd in de kapel gelegd waar men vervolgens op zijn wederopstanding wachtte, die echter niet kwam. Later is het lichaam door de protestanten tijdens een van de vele godsdienstoorlogen verbrand.
Rocamadour werd een zeer populaire bedevaartsplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. Veel bekende mensen kwamen naar Rocamadour op pelgrimstocht, onder wie koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland, die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte.
Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.
 

Bezienswaardigheden

Tussen de stad en de burcht in liggen zeven heiligdommen aan de Parvis des Églises, te bereiken via een trap met 223 treden of met een lift.

  • Porte du Figuier, poort uit de 13de eeuw
  • Grand Escalier, trap met 223 treden
  • Porte du Fort, geeft toegang tot de Enceinte sacrée, het heilige binnen de muren
  • Parvis des Églises, met de zeven heiligdommen, onder andere:
    • Basiliek de Chapelle Notre-Dame, wonderkapel
    • drie kapellen: St. Jean-Baptiste, St. Blaise en Ste. Anne
  • Basilique St-Sauveur
  • Église St-Amadour
  • Chapelle Notre-Dame, met de Zwarte Maagd
  • Chapelle St-Michel
  • Buitenmuur
  • Musée d'Art sacré Francis-Poulenc, gewijd aan de componist Francis Poulenc, die tijdens zijn bezoek aan Rocamadour in 1936 Litanies à la Vierge noire de Rocamadour componeerde. Het museum heeft een schatkamer.

 

Rocamadour is ook bekend om zijn geitenkaasjes (Rocamadour AOC, ook cabécous geheten) en de ganzenleverpaté die in de omgeving wordt gemaakt.

In de stad ligt verder nog (direct naast de VVV) de Grotte des Merveilles, een van de vele grotten in het Dordognegebied waar prehistorische wandschilderingen zijn aangetroffen.

In het stadje is ook een zwaard te bezichtigen dat volgens de overlevering Durendal het zwaard van Roeland zou zijn.

 

Verkeer en vervoer

De stad heeft een spoorwegstation, Rocamadour - Padirac.

Rocamadour is met de auto bereikbaar vanaf Sarlat en Souillac via de D673.

 

Oradour-sur-Glane: dorp als monument van de waanzin *****in Limousin

 

Op een klein half uur rijden van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. Het dorpje is een adembenemend monument van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Het dorp werd door een SS eenheid verwoest en richtte onder de inwoners een bloedbad aan. Vlak na de oorlog bezocht president De Gaulle Oradour en besloot dat het dorp moest blijven zoals de Duitsers het hadden achtergelaten, en zo is het nog steeds.

 

Het dorpje is een indrukwekkend monument van de waanzin van de oorlog.

 

In Nederland vergeten we nog wel eens dat voor Engelsen en Fransen de Eerste Wereldoorlog een veel grotere impact heeft gehad dan de tweede. In letterlijk ieder dorp in Frankrijk staat een monument voor de gevallenen in de ‘Grande Guerre’. Vaak is daarop in 1945 een extra plaquette toegevoegd met de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Zo krijg je in één oogopslag het verschil tussen deze conflicten want de hoeveelheid namen uit één jaar uit het eerste conflict is veel meer dan het totaal tijdens deel twee.

 

En hoewel Frankrijk redelijk uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, zeker in vergelijking met de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, is ook hier veel gebeurd. De landingsstranden in Normandië zijn natuurlijk heel bijzonder en zeker een bezoek waard. Een andere plek is Oradour-sur-Glane. Het gruwelijke einde van dit dorp en de manier waarop de Fransen het na de oorlog hebben bewaard, staat voor de waanzin van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen in Frankrijk, maar voor heel Europa.

 

Bloedbad

Oradour-sur-Glane was een gewoon dorp op het Franse platteland waar wij zo van houden. Het zou nooit in de geschiedenisboeken zijn gekomen als het 2de SS pantserdivisie ‘Das Reich’ niet op zaterdagmiddag 10 juni het dorpje omsingelde en alle aan- en afvoerwegen afsloot. De divisie kwam uit het zuiden waar het in Tulle al een bloedbad had aangericht.

 

Alle inwoners werden verzameld, waarna de mannen van de vrouwen werden gescheiden. Niet veel later werden de mannelijke inwoners doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden vervolgens in de kerk opgesloten, die daarna werd opgeblazen, en de rest van het dorp werd verwoest. In een paar uur werd een compleet dorp met koelbloedige efficiëntie verwoest. 642 mensen vonden die dag de dood, slechts zes dorpelingen wisten te ontsnappen.

 

Herinneringscentrum

Het dorp is na de oorlog een kilometer verder opnieuw gebouwd. Wij bezochten het dorp op een warme dag in augustus. In 1999 is er een ondergronds herinneringscentrum gebouwd met een enorme parkeerplaats. Deze was opvallend rustig toen wij onze auto parkeerden want, zoals het goede Nederlanders betaamt, arriveerden wij rond de middagpauze en dan zitten de Fransen te eten.

 

Het centrum was gelukkig gewoon open en zo konden wij naar binnen om kaartjes te kopen. Het gebouw ligt voor een groot gedeelte onder de grond en is enorm. Het bovengrondse deel is opgetrokken uit cortenstaal en doet zeer modern aan. Omdat de ingang aan de kant van de weg ligt dan het dorp, stoort het niet. Het is misschien niet heel mooi, maar het is zeker indrukwekkend.

 

Binnen is het donker en wordt aan de hand van foto’s, films en ander audiovisueel materiaal de geschiedenis van het dorp en de Tweede Wereldoorlog verteld. Een prima tentoonstelling in een moderne omgeving, niets mis mee. Om het dorp te bereiken, loop je door een enorme betonnen tunnel die onder de D3 doorloopt. Ook dit is indrukwekkend en het geeft je het idee dat je door de tijd terugloopt. Zo zal de architect het ook bedoeld hebben, denk ik.

 

Een wrak van een auto in een verwoest huis.

Eenmaal uit de tunnel sta je direct midden tussen de verwoestingen. Als er iets bestaat als historische sensatie die je kan voelen, dan is het hier. Ik heb dat op meerdere plekken gevoeld zoals Carcasonne, de loopgraven in Noord-Frankrijk en in Sachenshausen. Natuurlijk weet je dat hier iets heel droevigs is gebeurd en dat het vooral iets is dat je zelf voorstelt en iets wat in je hoofd afspeelt. Maar dat neemt niet weg dat het toch een zeer sterk en bijzonder gevoel is.

 

Het dorp is redelijk groot en het is inderdaad zo dat je het gevoel krijgt dat de bewoners plots zijn verdwenen. Wat natuurlijk ook zo is. De auto van de dokter staat nog midden op een plein, de naaimachines in de winkel en in de garage staan auto’s. Je wordt er heel droef van. De meeste gevels staan nog rechtop, maar de rest van de huizen is compleet verwoest.

 

Ook de tramrails en bovenleidingen zijn nog intact. Deze tref je vlakbij het kerkje, daar waar de vrouwen en kinderen de dood vonden. Indrukwekkend is ook de begraafplaats.

 

Nadat ik een beetje van de droefheid die dit monument uitstraalt was bekomen, merkte ik op dat deze ruïne nog op een hele andere manier interessant is. Het dorp vertelt namelijk niet alleen het verhaal van de 10de juni in 1944, het is tevens een tijdscapsule. Met een andere blik zie je ook hoe een dorp in de eerste helft van de twintigste eeuw eruitzag. Er zijn bijna geen auto’s en die er wel zijn, zijn heel erg klein. Opvallend is ook de hoeveelheid naaimachines die in veel huizen staat en ook de grote hoeveelheid waterpompen in de straat is niet meer van deze tijd.

 

De garage in Oradour, wat er van over is tenminste.

 

Toch blijven de gebeurtenissen in de oorlog een hoofdrol spelen als je door de straatjes van Oradour loopt. Het is een zeer bijzondere plek die, als je er gevoelig voor bent, je hele leven bij je blijft.

 

Schuldigen

Ook al is het al meer dan een halve eeuw geleden, de geschiedenis van Oradour is nog niet helemaal voorbij. Eén van de grote onbeantwoorde vragen blijft waarom de SS dit bloedbad heeft aangericht. Dat is nog altijd niet duidelijk. De SS divisie heeft lang in het oosten gevochten. In Rusland was het uitmoorden van een dorp voor de Duitsers routinewerk. Je zou kunnen zeggen dat deze manier van oorlogvoeren een soort van gewoonte was. Maar dat verklaart nog niet waarom de SS juist Oradour uitkoos. Het dorp stond niet bekend als een bolwerk van verzet.

 

Maar wellicht komt er toch een antwoord op deze vraag want de Duitse justitie maakte bekend dat ze een man hebben opgespoord die bij het bloedbad aanwezig zou zijn geweest. Hij zou wellicht iets kunnen zeggen over de motieven van de moordpartij. Helaas werd deze rechtszaak wegens gebrek aan bewijs in december 2014 niet doorgezet. Het blijft dus voorlopig een raadsel waarom juist dit dorp werd uitgemoord.

 

 

Van 01 juni t/m 22 juni 2019 kan men deelnemen aan een Camping groepsreis in Zuid-West Frankrijk
Gedurende 3 weken ontdekt u 3 verschillende streken in Zuid-West Frankrijk waarbij u tijdens de uitgebreide tour telkens 1 week op een van de sfeervolle campings verblijft. Men start in de Dordogne (Camping Le Pech in Les Eyzies) en reist vervolgens naar de Gers (Camping Pouylebon in Pouylebon) waarna men weer verder gaat naar de Béarn aan de voet van de Pyreneeën (Camping Domaine d'Esperbasque in Salies de Béarn). Elke camping biedt een eigen programma met streekgerichte activiteiten waaraan vrijblijvend deelgenomen kan worden, variërend van een kasteelbezoek, authentieke grot met prehistorische schilderingen, wijnproeven, rondleiding in een oude kuuroord, waarin u zelf kan baden en onvergetelijke wandeling in de schitterende omgeving van de camping. Bovendien wordt de inwendige mens ook niet vergeten, op elke camping geniet u van 2 heerlijke maaltijden.

En wat zijn de kosten: Campingtoer voor 1 pers € 545,-* , voor 2 personen €975,- * , inclusief alle overnachtingen, diners/menus en activiteiten (incl. eventuele entreegelden). 

Lees hier meer over deze reis: www.lepech.com / Voor & Najaar / Groepsreis

Voor meer info / reserveren : info@lepech.com, tel. 0033-553359708 / 0033-670472624 (NL-gesproken)

Bij reservering voor 28 februari krijgt u 10% korting !

Camping Les Chapelains ★★★ langs de rivier de Drôme, op loopafstand van het pittoreske en historische dorp Saillans, is een camping op een menselijke schaal (50 plaatsen, 5 Drômehuisjes mobilhomes, 2 Bungalowtenten, 3 Coco Sweet, een trendy accommodatie tussen tent en mobil home, en een vintage vouwwagen).

Info: https://www.camping-frankrijk.nl/campi…/saillans/chapelains/

Foto's: https://photos.app.goo.gl/oRPDLhm46yq6zSHV2

Gervanne camping is een mooie gezinscamping in de vallei van de rivier de Drôme. ⛱🌞❤️ De camping heeft een mooi zwembad en ligt aan de rivier de Drôme, waarin gezwommen kan worden en aan het riviertje de Gervanne, waarin gevist kan worden. Binnenkort kunt u kampeerplaatsen reserveren, dit wordt dan waarschijnlijk op hun Facebookpagina aangekondigd. De camping is erg populair en is binnen een paar dagen vol voor het hoogseizoen!

Info:https://www.camping-frankrijk.nl/…/mirabel-et-bla…/gervanne/

Foto's: https://photos.app.goo.gl/Ofd0fzN5gZFj7L3m1

NIET TE MISSEN BIJ CAUTERETS:

LAC DE GAUBE EN PONT D’ESPAGNE

Het Lac de Gaube is een van de bekendere meren in de Pyreneeën, geliefd vanwege zijn vrij makkelijk te bereiken ligging en het mooie panorama dat je er hebt op de omringende bergen. Wanneer je in de buurt bent loont het dan ook erg om een middagje in dit prachtige gebied door te brengen. Toen ik er anderhalf jaar geleden was, gooide het weer helaas een beetje roet in het eten, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vanwege de bekendheid kan het er soms wat druk zijn, er zijn echter genoeg momenten in het jaar waarop ook rustzoekers er aan hun trekken komen. Zeker wanneer je nog even verder in het dal langs het meer zuidwaarts loopt, aangezien velen het restaurant aan de noordkant van het meer als einddoel hebben.

Het meer is, anders dan je misschien zou verwachten, geen stuwmeer maar een natuurlijk meer, dat gevoed wordt door de gletsjers van de Vignemale, met 3 298 meter de hoogste top van de Franse kant van de Pyreneeën, waarvan je de flanken verderop in het dal kunt zien liggen. Je bereikt het meer in ongeveer een uur lopen vanaf de parkeerplaats aan de voet van het zuidelijkste skigebied van Cauterets. Een gedeelte kun je eventueel ook nog met een stoeltjeslift doen.

Op de heen- of terugweg naar het Lac de Gaube moet je zeker ook uitgebreid de tijd nemen om bij de watervallen van de Pont d’Espagne te kijken, misschien wel een van de meest romantische plekken van de Franse Pyreneeën. Het water stroomt met grote snelheid door de nauwe kloof, en het kost weinig moeite om voor te stellen hoe in vroeger tijden de reizigers van en naar Spanje hier even stilhielden om bij te komen van hun reis door de bergen.

bottom of page