top of page

INFO ZWEDEN

ZWEDEN

Via de site van de Oresundbrug kun je een bropass aanvragen. Dat is een abonnement. 

Kenteken registreren, dan gaat dit direct in. Groene bordjes aanhouden bij de Oresundbrug, dan kun je zo doorrijden. Wordt automatisch afgeschreven van creditcard.
Als je maar 1x per jaar de brug over gaat, haal je dit er al uit.
Volgens mij heb je voor de Deense brug wel een brobizz nodig, dus een kastje. Je moet je apart registreren voor die brug, wil je korting ontvangen. 

Ik heb de BroPas enkel gebruikt voor de Oresündbrug. Bropas afgesloten via de website van de Oresund. Zo'n 40 euro per jaar. Een overgang kost dan rond de 23 euro per keer. Kenteken geregistreerd.

Örebro - Örebro län: waterslot.  

Alvastra - Östergötland: Kloosterruine

Een stuk(je) Bohuslan - Götaland langs de Zweedse scherenkust te nemen. Fjallbacka - Västra Götalands län is prachtig.

Net boven Gävle - Gävleborgs län ligt een heel klein plaatsje Bönan met een oude vuurtoren en wandelroute. Wij vonden het heel ydillisch. 

"Högsäterleden" is Värmlands laatste algemene overgangplaats via een pontje. Het is tevens de kortste Zweedse pont-trajekt voor autoverkeer. Hij gaat over de "byälven" tussen Fryksnäs en Högsäter, Säffle kommun.(17 km bij ons 🇸🇪🏡 vandaan) 
Duur: 75 meter😂
Kosten: gratis.
Tip. Ze hebben wel twee pauze 's per dag van een half uur.

Dalsland:

Het kerkje van Steneby heeft een bezienswaardig interieur. Door het aangrenzende natuurreservaat loopt een korte wandeling waar een aantal “jättegrytor” te bezichtigen zijn (ronde putten die zijn ontstaan door het smeltende ijs van de laatste ijstijd. De gaten zijn inderdaad ontstaan tijdens de ijstijd, maar nader verklaard, zijn ze ontstaan doordat losse stenen in ondiepe putten in de rotsen zijn gaan rondtollen door waterkracht.
Hierdoor zijn steeds diepere gaten ontstaan en door het rondtollen van de stenen werden dus de ronde gaten, als het ware, in de rotsen getrommeld.
Ook nabij Degersfors is een gebied met veel “getrommelde” rotsen.

Herrgård Båldersnäs vlakbij is ook zeer de moeite waart.

Kosterhavets Nationalpark: De twee absolute topbestemmingen in West-Zweden zijn Smögen en de Koster-eilanden. Doe je West-Zweden aan, dan bieden ze redenen te over om hier langs te gaan. De Koster-eilanden zijn onterecht onbekend en mét koraalrif. Ook in Smögen beleef je een Zweedse vakantie zoals je ‘m je nooit zou voorstellen: letterlijk een héérlijke trip waar je zelfs op safari kunt. Een Crayfish Safari waarbij je meedoet met de vissers.

Smögen

Smögen is een vissersdorp aan de westkust van Zweden. Hier kun je flaneren op de houten promenade, zwemmen en zelfs op safari.

Hartje zomer zijn de winkels aan de houten promenade tot laat open. Luxe jachten en mensen in het water zullen je uitzicht vullen. Het lijkt Saint Tropez, maar het is Smögen, een vissersstadje aan de westkust van Zweden. En ja, hier heb je de bekende Zweedse vissershuisjes in talloze kleuren.

Wat kun je doen in Smögen?

Je verwacht het niet, maar in Smögen kun je op safari. Heus. Een ‘Crayfish Safari’, op zee op jacht naar langoustines en meedoen met de vissers. Let wel: 
het is hierbij wel de bedoeling dat je je handen uit je mouwen steekt, want je wilt natuurlijk actief meehelpen aan boord om de vangst binnen te halen.

Hier heb je modderige gronden waar de dieren graag leven. Het water is voedselrijk en ideaal voor langoustines. De excursie duurt zo'n drie uur en na afloop kun je zelf je tanden zetten in de vangst, indien gewenst. De scharen zouden het lekkerste deel zijn. Verser krijg je het niet. Dit zijn eigenlijk de beste maaltijden. Je moet er letterlijk hard voor werken, maar dan heb je ook wel iets bijzonders.

Wanneer je de zomer in Smögen doorbrengt kun je ook heel goed dineren in een van de vele visrestaurantjes. Eigenlijk een must in een vissersdorp als deze. Ja, Smögen is een heerlijk eiland. Letterlijk.

De Koster-eilanden

De Koster-eilanden zijn onterecht onbekend. Ze worden omringd door het beroemde Kosterhavet National Park. Hier vind je meer dan 12 000 verschillende levende wezens, zowel boven als onder water. Je vindt ze in het westelijke puntje van Zweden. Of beter gezegd: de eilandengroep vórmt het westelijke puntje van Zweden. De grootste reden om deze eilanden op je bucketlist te krabbelen is wel de unieke omgeving met een met koraalrif.

Snorkelen tijdens je vakantie in Zweden

Bij snorkelaars kan het geluk niet op bij de Koster-eilanden. Dat is ongetwijfeld niet het standaard beeld dat je van Zweden hebt, maar onder het wateroppervlak is veel bijzonders te zien.

Nordkoster en Sydkoster zijn twee kleine eilanden op de grens met Noorwegen, en zijn het meest westerlijk gelegen bewoonde gebied van Zweden. De eilanden liggen aan een steile kloof onder water, waar enorme hoeveelheden bijzondere zeedieren leven. En waar je heuse koudwaterkoraalriffen hebt, wat de Koster-eilanden van West-Zweden zo bijzonder maakt.

De koraalriffen van Zweden

Mede dankzij het koraal is een groot deel van de kust, de eilanden en de zee het eerste (en enige) maritiem nationaal park van Zweden. Je kunt de Koster-eilanden alleen met de veerpont vanuit Strömstad op het vasteland bereiken, waarmee je over de koraalriffen vaart, wat de riffen overigens niet deert. 

Neem absoluut een duik onder water in het koraalrif, dat op zo’n veertig tot ruim honderd meter diep ligt. Ontdek het koraal en de vele vissen, die overigens niet allemaal de schoonheidsprijs verdienen.

De Koster-eilanden zijn een prima spot om te eilandhoppen. Dit kun je zowel met de fiets als met de benenwagen doen. Veel keuze heb je ook niet, want gemotoriseerd verkeer is verboden op de eilanden. Een elektrisch golfkarretje of quad zou wel een alternatief kunnen bieden.

De twee eilanden zijn niet met een brug verbonden, louter met een klein pontje dat de eilanden Nordkoster en Sydkoster met elkaar verbindt. Aan de kust van Nordkoster heb je geen pad, wel veel opvallend ronde rotsen door weer en wind gevormd. Ook hier kun je zwemmen in de diverse baaitjes met goudgele stranden.

Wil je de Kostereilanden niet onder maar boven water bewonderen, stap dan in een kajak. Je kunt er zelf op uittrekken, maar er zijn ook diverse tours met gids te boeken. Peddel langs de vuurtoren van Ursholmen en spot de zeehonden onderweg. Blijven slapen kan ook, bijvoorbeeld op Zuid-Koster in het heerlijke Kostergården of ga fantastisch eten bij Kosters Trädgårdar.

Het leven is hier anders; relaxed en ogenschijnlijk zonder zorgen.

Kisa - Östergötland  (camping Pinnarp, onder Linkoping) 

Van Jokkmokk naar Kiruna:

1) Vanaf Jokkmokk omhoog naar Kiruna ( bezienswaardigheden oa de mijn en de kerk), het ijshotel bij Jukkasjärvi en dan de E10 van Kiruna naar Narvik (Noorwegen) Wij vinden dat een hele mooie route.

2) Wij vinden ook de route via Kiruna naar Narvik verreweg de mooiste route naar Noorwegen.  
Geeft ook prima de kans om op Lofoten te gaan kijken en de kustweg RV 17 mee te pikken. 
Of de mijnexcursie in Kiruna een bezienswaardigheid is, verschilt per persoon. Wij vonden het meer een busreis onder de grond.

3) Kiruna- narvik en dan natuurpark Abisko

4) Jokkmokk: museum Ájjte is een must see. 
Gällivare: Muddus nationalpark, mooie wandelingen te maken. 
Stora Sjöfallet nationalpark (kijk in mijn fotoalbum voor foto’s, oa Colours of Lapland. Tour in de mijn in Malmberget.
Kiruna: IJshotel Jukkasjärvi. Kerk Jukkasjärvi. Kerk Kiruna. Tour in de mijn (als je die in Malmberget niet gedaan hebt). Kiruna zelf is verder momenteel echt niet aantrekkelijk.
Abisko: Abisko nationalpark is fantastisch. 
Lofoten: erg mooi, erg populair. Mooi alternatief: Senja.

5) In plaats van omhoog te gaan kan je ook terugrijden naar Arvidsjaur en dan via Silvervägen (de Zilverweg, weg 95) naar Noorwegen te gaan. Dit is ook een prachtige route.
6) weg 311, Flatruet rij naar Messlingen en wandel daar vanuit naar Evagraven (kloof) en de Vildmarksvägen (sla Hällingsåfallet vlakbij Gäddede niet over). 

7) vlakbij storforsen heb je de trollforsen. erg mooi! Bij Piteälven gestaan. Dan rijd je voorbij Moskosel over de Piteälven links de bos in. Het is wel een 6 km en daar sta je dan aan de rivier, prachtig! Vossen gezien, elanden. Dat is de afslag naar Trollforsen, direct na de brug over de Piteälven. De parking bij trollforsen is een erg mooie parkeerplek, in het bos aan de rivier. Ik denk dat de plek die je beschrijft deze parking van Trollforsen is.

8) Offerdal 

9) Jamtli museum in Östersund

10) Op de grens van Noorwegen en Zweden heb je nog een ander schitterend natuurgebied met de waterval Brudesløret (Storlien). Vergeet ook de Hällingsafallet niet! Zie: https://www.polarsteps.com/st3fan/36409-zweden

Kallsedets Fjällcenter: waterval Kolåsen och Skäckerfjällen

Lofsdalen Bear's Den: Lofsdalen - Jämtlands län (beren kijkhut)
Funäsfjällen bij Funäsdalen, Jämtlands län
Bua Hamn: CP in plaatsje aan het water onder Göteborg. Västra Götalands län
bottom of page